Про жири: корисні і не корисні
Не всі жири однакові. Одні приносять більше шкоди, ніж користі. А інші поліпшуються наше здоров’я, самопочуття та зовнішній вигляд.
Так що ж таке жири і як зрозуміти корисні вони чи ні?
Жири, як і білки та вуглеводи, – це поживні речовини, які потрібні нашому організму для отримання енергії, засвоєння вітамінів та збереження здоров’я серця та мозку. Не раз можна почути, що споживання жирів добавляє сантиметрів до нашої талії, піднімає рівень холестерину та спричиняє низку проблем зі здоров’ям. Але не всі жири однакові.
Так звані «погані» жири бувають трьох видів: насичені, транс-жири та холестерин. Саме вони є винуватцями ожиріння, закупорених артерії, підвищеного ризику виникнення деяких захворювань, тощо. На жаль список продуктів, де в складі присутні «погані» жири, досить великий. Наприклад: шоколад, фастфуд, чіпси, випічка, напівфабрикати, морозиво, тропічні олії, тощо.
Якщо говорити про «хороші» жири, такі як ненасичені жири та омега-3, то вони мають цілком протилежний вплив на наш організм. Корисні жири відіграють величезну роль у покращенні емоційного інтелекту, у боротьбі з втомою і навіть в контролі нашої ваги. Тут головне їсти з розумом та в користь. Такі жири можна поділити на мононасичені (до яких слід віднести такі продукти: оливкова, арахісова та кунжутна олія, авокадо, оливки, різноманітні горіхи та арахісова паста) та полінасичені (насіння соняшника, кунжуту та гарбуза, насіння льону, жирна риба та риб’ячий жир, соєва та сафлорова олія, соєве молоко, тофу, тощо).
Розуміючи різницю між корисними та шкідливими жирами, ви зможете додати у свій раціон більше здорових жирів і тоді у вас буде хороше самопочуття, багато енергії, та навіть гарненька, худенька талія.