Продукти для зміцнення кісток
Міцний опорно-руховий апарат дає можливість людині жити повноцінним життям: ходити, бігати, виконувати фізичні вправи, танцювати і так далі. Коли ж кісти хворі та слабкі, вони починають часто ламатися, людина надовго втрачає рухливість і можливість вести повноцінне життя.
Щоб цього не сталося, потрібно з молодих років дбати про здоров’я скелетних тканин.
Перш за все, міцність кісток залежить від споживання достатньої кількості вітамінів і мінеральних речовин. Окрім всім нам відомого кальцію, для кісток також корисно використовувати у своєму раціоні продукти, які містять вітамін D, магній, протеїн, омега-3 жирні кислоти, а також вітаміни А,С і К.
До вашої уваги ми пропонуємо список продуктів, які містять багато із перелічених вітамінів та мінералів:
- кисломолочні продукти: твердий та кисломолочний сир, кефір, ряжанка, натуральний йогурт, сметана;
- зелень: петрушка, селера, базилік, кріп, шпинат, рукола, молоде листя буряка дуже багаті кальцієм;
- риба: лосось, сардина, тунець;
- натуральна нерафінована соняшникова або оливкова олія;
- кунжут і мак;
- яловича, куряча печінка;
- гриби;
- плоди шипшини;
- болгарський перець;
- ягоди: обліпиха і чорна смородина;
- льон, мигдаль, арахіс, волоські горіхи, оливки, часник, нут;
- яєчні жовтки.