Як уникнути харчових отруєнь влітку: поради
Опубліковано
: 15-07-2022
Влітку суттєво збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. Адже спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму ці збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами та через брудні руки.
Тому вважливо дотримуватися наступних рекомендацій, аби уникнути проблем з розладом травлення.
Поради
- перед приготуванням їжі та перед її вживається обов’язково мийте руки з милом;
- не рекомендується купувати продукти харчування та готові страви на стихійних ринках чи з рук у приватних осіб;
- не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості та терміну споживання;
- для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- зберігайте продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
- добре проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
- перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити водою;
- не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці;
- зберігайте приготовані страви без холоду не більше 2 годин;
- не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання в холодильнику);
- уникайте вуличного фаст-фуду, копченої риби та консервів влітку;
- стежте за терміном придатності продуктів;
- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до лікаря.
Нехай літо буде для вас тільки смачним, приємним і вільним від незапланованих візитів до лікаря. Будьте здорові!
консультант Аліна